ik denk aan je herdenken in de herfst

Herdenken en herinneren met kinderen in de herfst

Een nieuw seizoen is in volle gang: de herfst staat echt aan en biedt fijne mogelijkheden tot herinneren en herdenken met kinderen na een verlies van een dierbare. Misschien ga je samen wel een herfstwandeling maken. Vaak verzamelen kinderen de mooie herfstschatten die de natuur loslaat: ze willen deze bewaren en bewonderen.

Het koesteren van de mooie dingen van het leven is ook een belangrijk element bij herdenken en herinneren. Daarvoor bedachten wij – Angelique en ik – een herfstbingo. Even uitprinten en je neemt de bingokaart mee wanneer je een fijne herfstwandeling gaat maken. Bijvoorbeeld in de herfstvakantie die voor de deur staat. En zo maak je van gevonden herfstschatten, symbolen met een diepere betekenis. Download hier de herfstbingo

Dennenappel vol herinneringen

Zoek een mooie dennenappel uit, waarbij er veel ruimte is tussen de schubben. Zorg voor voldoende kleine briefjes en een pen. Samen kun je herinneringen ophalen aan iemand die jullie missen. Rol de papiertjes op en steek ze in de dennenappel. Zet de dennenappel eventueel op een fijne plek in huis neer of bij een herfsttafel. Af en toe een briefje lezen kan ondersteunend zijn bij het herdenken en geeft extra warmte.

Figuurtjes maken van eikeltjes

Van eikeltjes kun je leuke figuren en poppetjes maken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van saté prikkers en een watervaste stift. Maak eventueel jullie gezin. Wanneer je samen een mooie voorstelling hebt gemaakt kun je deze vastmaken op een wit canvas of je maakt er een foto van.

Helikopters laten vliegen

Zoek een aantal helikoptertjes en geeft ze daarna mee aan de wind. Eventueel kun je een naam op een van de vleugeltjes schrijven. Gespreksstarters kunnen een diepere dimensie geven aan het laten vliegen van helikoptertjes.

~ Tot waar kon je het helikoptertje met je ogen volgen?
~ Wil je een wens meegeven aan de helikopter?
~ Als het helikoptertje overal naar toe zou kunnen vliegen, waar zou je dan willen dat die heen vloog?

propellor-herfstbingo-esdoornzaad

Gouden herfstbladeren verven

Zoek mooie bladeren en laat deze drogen tussen keukenpapier en zware boeken. Wanneer ze mooi plat zijn kun je ze eventueel goud verven. Daarna kun je de naam van iemand die je mist op het blad schrijven. Hang ze op in je ‘koesterhoekje’, herdenkingsplek of op een andere mooie plek in huis. Een goud geverfd blad staat ook heel mooi op een seizoenstafel.

Zintuigen prikkelen en ervaren ‘in het moment’

Met blote voeten in een bak kastanjes gaan staan, herfstgeuren ruiken, de mooiste takken of stenen uitzoeken, beukennootjes voelen aan de binnen- en buitenkant: dit zijn allerlei activiteiten die de zintuigen activeren. Hiermee neem je als het ware een soort pauze in het hier en nu. Je staat even stil en je kunt daarbij ook mooi stilstaan bij diegene(n) die je mist.

Een fijne herfstperiode gewenst met mooie herinneringen!

‘Ik denk aan je’-project

Initiatiefnemers van de herfstbingo zijn Angelique en Esther. Angelique is grafisch ontwerper en zet zich met Koesterbooster in voor het herdenken van een moment en koppelt dit aan mooi vormgegeven beelden. Om in het hele verdere leven telkens weer dat moment te kunnen koesteren. Esther is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en met Mijn gouden traan zet zij zich in voor erkenning van rouw en verlies op school. ‘Ik denk aan je’  is hun gezamenlijke project waarmee zij rituelen om te herdenken met kinderen centraal zetten. Wil je meer inspiratie opdoen rondom herdenkingsrituelen met kinderen, bestel dan ons ‘Ik denk aan je’-pakket. Je ontvangt dan de poster en het boekje met twaalf herdenkingsrituelen.