ik denk aan je met wereldlichtjesdag

Ik denk aan je met Wereldlichtjesdag 2020

Ik denk aan je met Wereldlichtjesdag 2020. De dagen worden weer korter: het is sneller donker. Samen zoeken we de warmte op in onze huiskamers. In veel gezinnen gaat dit samen met het aansteken van kaarsjes. Vaak zijn kinderen een soort van betoverd door het flikkerende vlammetje. Alsof ze ernaar moeten blijven kijken. Het heeft iets magisch voor ze. ‘Mama, mag ik nu een kaarsje aansteken?’ Op 13 december krijgen veel kaarsjes die worden aangestoken een diepere betekenis. Want dan, op Wereldlichtjesdag, gaat het licht de wereld over voor overleden kinderen en wordt er in alle landen aan hen gedacht.

Wereldlichtjesdag (World wide candle lighting) is in 1997 ontstaan in Amerika. Tegenwoordig worden er op de tweede zondag in december gedurende 24 uur over heel de wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Alle kinderen worden herdacht, ook ongeboren en volwassen kinderen. Nederland herdenkt in de tijdzone van 19.00 tot 20.00 uur. Normaliter zijn er veel bijeenkomsten om samen te herdenken. Dit jaar is dat anders en natuurlijk kun je ook thuis, in je eigen gezin, aandacht besteden aan wereldlichtjesdag.

Verlies is soms heel dichtbij

Gezinnen die een kindje verloren zijn, kinderen die een broertje of zusje moeten missen, of een vriendje of vriendinnetje in de klas. Soms is verlies ineens heel dichtbij. Als ouder voelen we een intens beschermende rol naar onze kinderen; zeker als het gaat over moeilijke onderwerpen. Toch is het belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen om ze een ruimte te bieden waarin aandacht voor verlies en rouw er mag zijn.

Jouw kracht als ouder

Vaak denken we dat we het perfecte antwoord moeten geven op de vragen over leven en dood die onze kinderen stellen. Het perfectionisme slaat dan genadeloos toe. Dit kan zorgen voor een blokkade. Terwijl kinderen, de kleine filosofen in onze gezinnen, vaak het antwoord op hun eigen vragen hebben. Jouw kracht is een manier vinden om het verlies te integreren in je gezin op een manier die bij je past. Een lastige taak, maar alleen al het feit dat je over nadenkt maakt je krachtig en een zorgende ouder.

Ruimte voor herinneringen

Eén van de behoeftes van kinderen in verliessituaties is dat ruimte is voor herinneringen. Wereldlichtjesdag kan hiervoor een aanknopingspunt zijn. Door diegene die er niet meer is te herinneren in een soort ritueel, zorg je ervoor dat je kind ervaart dat diegene nog steeds bij het gezin hoort. Als ouder toon je gevoelens, kinderen leren op deze manier dat emoties er mogen zijn. Verhalen en herinneringen houden de overledene aanwezig en verbonden met het gezin.

Tips voor Wereldlichtjesdag thuis

Wanneer het je aanspreekt om op 13 december, Wereldlichtjesdag, tussen 19:00 en 20:00 een kaarsje aan te steken, zijn er allerlei mogelijkheden om dit vorm te geven. Wij geven een aantal ‘Ik denk aan je’ tips voor thuis.

  • Leg je kind uit wat Wereldlichtjesdag betekent. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘over heel de wereld worden er kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. Als bij ons om 19:00 uur het licht aangaat, gaan de kaarsjes in andere landen uit. En om 20:00 uur gaan de kaarsjes bij ons uit en in een ander land weer aan. Zo gaat het licht de wereld over.’
  • Benadruk de functie van het kaarsje op deze dag; ‘kaarsen geven licht in het donker en we steken ze ook aan om aan iemand te denken.’
  • Maak van tevoren met je kind een mooi herinneringslichtje.
  • Creëer een mooi koesterhoekje in huis of in de tuin voor het herinneringslichtje, waar het kaarsje in ieder geval van 19:00 uur tot 20:00 kan branden.
  • Lees een verhaal, gedicht of herinnering voor.
  • Luister naar het lied ‘ Precious child’ van Karen Taylor, dat speciaal geschreven werd voor Wereldlichtjesdag. Of kies andere muziek uit die je vindt passen. Een eigen gekozen nummer kan een diepe lading hebben.
  • Noem de naam van diegene die je herdenkt. Wanneer het gaat om een kind uit het gezin noem dan ook de relatie tot de andere kinderen. Bijvoorbeeld: ‘Dat is jouw zus’. Dit zorgt voor erkenning en verbondenheid.
  • Kijk naar www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag. Geen bijeenkomst maar wel een livestream die je kunt volgen.

Wil je meer inspiratie om te herdenken door het jaar heen? Bestel ons boekje en/of poster met 12 prachtige rituelen die je kunt uitvoeren bij verschillende gelegenheden. Dat kan hier!