stenen spiraal herdenkingsrituelen ik denk aan je

Wanneer gebruik ik het boekje en poster van ‘Ik denk aan je’?

In welke situaties kan ik ‘ik denk aan je’ inzetten?

Toen we begonnen met ‘ik denk aan je’ maakten we dit in eerste instantie voor leerkrachten en ouders. Esther wilde graag leerkrachten meer mogelijkheden bieden om te gaan met verlies en rouw in de klas. Angelique richtte zich juist op ouders die in hun gezin hiermee te maken krijgen. Gaandeweg ontdekten we dat het boekje op veel manieren en plekken ingezet kan worden. In dit blog geven wij een aantal voorbeelden in welke situaties je het boekje en de poster van ‘ik denk aan je’ kunt inzetten.

Verlies en rouw treedt niet alleen op in situaties waarin iemand overlijdt. Het kan ook gaan om een kind waarvan de ouders gaan scheiden, een kind dat gaat verhuizen of zelf ziek wordt en veel moet missen. Denk ook aan het laten inslapen van een huisdier of een ander ingrijpende gebeurtenis in het leven van een kind. Dit boek biedt een mooi middel om samen met dit kind te herdenken.

In de klas

Als de kinderen te maken krijgen met verlies van een klasgenootje. Door samen te herdenken blijft het kind dat zo gemist wordt een onderdeel van het collectieve geheugen van de klas.⁠
Maar het kan ook zijn dat een klasgenootje individueel te maken krijgt met rouw doordat een opa of oma, vader of moeder, broer(tje) of zus(je) overlijdt. Dan is het ook heel mooi om samen met de klas stil te staan bij diegene die gemist wordt door het klasgenootje. Kinderen leren zo, om met elkaar, te herdenken.
De poster kan in de klas opgehangen worden als visuele inspiratie en praatplaat. Het boekje geeft een leerkracht meer achtergrond.

Thuis

Ook thuis is het waardevol om stil te staan en te herdenken. Samen kun je denken aan een familie- of gezinslid dat is overleden. Een familielid dat is geëmigreerd of na een scheiding, waardoor de papa of mama gemist kan worden. Een huisdier dat dood is gegaan of een verhuizing naar een hele andere plaats. Je kunt samen met je kinderen de rituelen vormgeven en zo maken dat het bij jullie past. Veel rituelen bieden mooie activiteiten voor door het jaar heen. De materialen zijn eenvoudig te vinden en de meeste mensen hebben deze al in huis. De poster kun je bijvoorbeeld aan de koelkast hangen en er regelmatig een ritueel van kiezen om samen te doen.

Voor uitvaartondernemers

Bij het begeleiden van een gezin dat te maken krijgt met verlies is het fijn om dit gezin iets mee te kunnen geven waarmee ze samen kunnen herdenken. Dat ze op een lichte en praktische manier stil kunnen staan bij diegene die ze zo missen. Het geeft kinderen een krachtige ik-boodschap mee: ik denk aan je! Hierdoor worden ze erkent in hun verlies en ervaren ze dat zij mogen voelen wat er op dat moment is.

Voor kindercoaches & praktijken

Tijdens een traject in de begeleiding van een kind of gezin kan het zijn dat dit gezin te maken krijgt met rouw of juist om deze reden een coach heeft gezocht. Dit boekje kan inspiratie bieden aan de coach om rituelen in te zetten bij dit gezin. Het kan ook als tip gegeven worden om aan te schaffen, zodat ze thuis hiermee aan de slag kunnen. Of denk aan een mooie plek voor de poster in de wachtkamer (van huisarts, coach of therapeut), waar mensen kennis kunnen maken met en inspiratie kunnen opdoen voor herdenkingsrituelen.

Als krachtgeschenk

Maar denk ook aan een waardevol geschenk als een gezin in jouw omgeving hiermee te maken krijgt. Je wil graag iets betekenen voor dit gezin. Zo’n groot verlies. Zo graag wil je iets geven of iets doen.
Dan kan het mooi zijn om inspiratie voor rituelen als krachtgeschenk te geven. Die zijn niet alleen voor nu, maar ook voor later. Want op iemand missen staat geen eindtijd.

Wil je ook kennismaken met deze mooie rituelen? Kijk in de webshop voor de set (boekje, poster en gedicht), het boekje of de poster!

Esther van mijngoudentraan is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en het is haar missie om rouw en verlies bij kinderen te erkennen en bespreken, zodat er ‘gouden tranen’ mogen glinsteren.
Angelique van Studio Koester Booster is grafisch ontwerper en zet zich met Koester Booster in voor het koesteren van herinneringen en mooie momenten door het te vertalen in mooi vormgegeven beelden en producten.