blog ik denk aan je paastak lente ritueel kinderen

Lente ritueel voor kinderen: Paastak met symbolen en herinneringen

Lente ritueel: Paastak met symbolen en herinneringen.

Misschien was je al van plan om een paastak in huis of in de klas neer te zetten. Een tak die benadrukt dat een nieuwe periode is aangebroken en dat we de lente ook letterlijk en zichtbaar in huis of in school halen.

Het versieren van deze tak kun je ook iets meer benadrukken door te zorgen voor een aantal symbolen die je geordend klaarlegt op de tafel. Wanneer je elk symbool een betekenis geeft, kun je meer verdieping geven aan het versieren van de paastak.

Ook de namen van (overleden) dierbaren kunnen een plek krijgen aan de paastak. Op deze manier maak je een mooi ritueel van het versieren van een paastak.

In dit blog maakten wij een opzet voor je om in een paar eenvoudige stappen het ritueel uit te voeren. Een ritueel bestaat uit een Symbool, Symboolhandeling en Symbooltaal. Hieronder beschrijven we deze voor je.

1.Symbool

De paastak symboliseert het nieuwe leven van de lente: een fris begin. De lentekleuren staan symbool voor gevoelens en overtuigingen. De veertjes symboliseren veerkracht: de kracht om door te gaan.

2.Symboolhandeling

Iedereen mag een of meerdere symbolen kiezen om in de paastak te hangen. Kinderen kunnen een naam, wens of doel op de papieren eieren schrijven en in de paastak hangen.

3.Symbooltaal

Ik denk aan je in de lente
Ik wens in de lente….
Ik hang jouw naam aan de paastak

Wat heb je nodig?

 • Paastak
 • Linten of stroken crêpepapier in de kleuren geel, groen, paars en roze.
  Geel: Ik voel me gelukkig
  Groen: Ik heb zin in nieuwe dingen
  Paars: Ik denk na over mijzelf
  Roze: Ik voel me vrolijk/Ik heb energie
 • Paaseieren van papier in pastelkleuren/of effen paaseitjes waar je iets op kunt schrijven
 • Touwtjes om de papieren paaseieren aan de takken te hangen
 • Veertjes

Het ritueel

Zorg dat alle symbolen mooi gesorteerd op een tafel liggen en zet de paastak in een vaas ernaast neer. Vertel dat jullie vandaag de paastak gaan versieren met verschillende symbolen. Elk symbool heeft een betekenis. En dat we dit doen om de lente te vieren.

Ga de symbolen langs en vertel elke betekenis. Je kunt ook briefjes met daarop de betekenissen bij de verschillende symbolen neerleggen. Nu kun je om de beurt iets aan de paastaak hangen. Eventueel kun je hierbij vertellen waarom je voor een bepaald symbool kiest.

Afsluiting

Samen hebben wij een paastak versierd met symbolen. Elke keer wanneer we de paastak zien, denken we aan de lente die is begonnen. Een fris begin. We kunnen denken aan de mensen die we lief vinden en missen.

Gespreksstarters

Van welke lentesymbool kreeg je een warm gevoel?
Welk symbool past het beste bij hoe jij je nu voelt?
Kun je de lente voelen?
Hoe ruikt de lente?
Welke lentesymbool past bij diegene die je mist?
Welke naam wil jij noemen?
Hoe kan de lente je helpen wanneer je iemand mist?
Welke plannen heb jij voor komend seizoen?

Wil je meer rituelen uitvoeren op deze manier?

In ons boek beschrijven wij 12 mooie rituelen die op deze manier zijn opgebouwd. Eenvoudig uit te voeren met huis, tuin en keuken voorwerpen. Bekijk deze hier!

Esther van mijngoudentraan is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en het is haar missie om rouw en verlies bij kinderen te erkennen en bespreken, zodat er ‘gouden tranen’ mogen glinsteren.
Angelique van Studio Koester Booster is grafisch ontwerper en zet zich met Koester Booster in voor het koesteren van herinneringen en mooie momenten door het te vertalen in mooi vormgegeven beelden en producten.