blog mama ritueel moederdag ik denk aan je

Mama ritueel voor moederdag

In dit blog beschrijven we een betekenisvol en verbindend mama ritueel voor op deze Moederdag, voor moeders dichtbij en moeders ver weg. Voor moeders fysiek aanwezig én voor de moeders in warme herinnering aanwezig.

Een stukje geschiedenis

Misschien heb je je weleens afgevraagd waar Moederdag vandaan komt. Waarom staan we elk jaar de tweede zondag in mei stil bij de liefde voor moeders? Een begin van deze traditie vinden we al in het oude Griekenland. Daar werd Rhea, de moeder der goden, vereerd. Dan maken we een sprong vooruit in de tijd naar 1870. Daar werd de Moederdag traditie zoals we die nu kennen in gang gezet door Julia Ward. Zij streed voor vrouwenrechten en vond het belangrijk dat er een dag speciaal voor moeders kwam. Haar inzet vormt het begin van de dag zoals wij die nu kennen.

Het mama ritueel is een waardevol cadeautje

Regelmatig wordt de commercie rondom Moederdag besproken. En natuurlijk is een cadeautje kopen lief en gaat dit gepaard met een lieve en aandachtsvolle intentie.

Een ritueel geeft je echter ook een verbindende handeling om samen te doen. Om mama deze dag extra in het betekenisvolle licht te zetten.

Bloemen

De liefde voor moeders wordt vaak gesymboliseerd door bloemen: geknutselde bloemen of echte bloemen en boeketten. En wanneer je bloemen, mama en een ritueel combineert komen wij tot dit mama ritueel.

blog mama ritueel moederdag ik denk aan je

Ik denk aan je lieve mama

Zoals we eerder beschreven is dit ritueel zowel voor de mama’s die dichtbij zijn en de mama die in herinnering aanwezig zijn, omdat ze overleden zijn. Een manier om herinneringen te koesteren en een manier om lieve eigenschappen van mama te koesteren.

Mama-vragen voor de mama in warme herinnering

❤︎ Wat is de mooiste herinnering aan jouw mama?
❤︎ Wat is de grappigste herinnering aan jouw mama?
❤︎ Welke gouden herinnering aan jouw mama is je verteld?
❤︎ Waar denk je graag aan terug?
❤︎ Welk woord komt als eerste in je op als je aan jouw lieve mama denkt?

Mama-vragen voor de mama die dichtbij is

❤︎ Wat kan jouw mama als beste?
❤︎ Wat doe je het liefste met jouw mama?
❤︎ Wat vind het het allerfijnste aan jouw mama?
❤︎ Wat is het grappigste aan jouw mama?

Wat heb je nodig?

 • Ik denk aan je download met bloemen om in te kleuren en uit te knippen
 • Potloden om de bloemen in te kleuren (stiften zijn minder geschikt omdat de kleuren door het
  water uitlopen)
 • Een schoteltje of bakje water om de bloem in te leggen.
 • Symbool: de papieren bloem symboliseert de liefde voor mama
 • Symbooltaal: je kunt zeggen: ik denk aan je mama, we horen voor altijd bij elkaar!

Het ritueel

 1. Print de download uit
 2. Kleur samen met (je) kind de bloemen met potlood
 3. Je kunt eventueel ook mooie eigenschappen of woorden die bij mama passen in de bloem schrijven
 4. Knip de bloemen uit
 5. Kleur ook de achterkant
 6. Vouw de blaadjes naar binnen (het is ook mooi om de achterkant te kleuren, zodat deze bloemen gevouwen ook er ook mooi uitzien)
 7. Leg de gevouwen bloem(en) een voor een in het water en daarbij kun je de tekst uitspreken die we bij ‘symbooltaal’ gaven
 8. Bekijk samen hoe de bloemen zich open vouwen, verwonder, lees de woorden hardop en herdenk zo samen de mama die jullie missen

Wil je meer rituelen uitvoeren op deze manier?

In ons boek beschrijven wij 12 mooie rituelen die op deze manier zijn opgebouwd. Eenvoudig uit te voeren met huis, tuin en keuken voorwerpen. Bekijk deze hier!

Esther van mijngoudentraan is rouw- en verliesbegeleider voor het onderwijs en het is haar missie om rouw en verlies bij kinderen te erkennen en bespreken, zodat er ‘gouden tranen’ mogen glinsteren.
Angelique van Studio Koester Booster is grafisch ontwerper en zet zich met Koester Booster in voor het koesteren van herinneringen en mooie momenten door het te vertalen in mooi vormgegeven beelden en producten.